Zorg en jeugdhulp

De gemeente heeft een belangrijke taak in de zorg en de volksgezondheid. Iedereen verdient goede zorg, en iedereen moet kunnen rekenen op de zorg die hij of zij nodig heeft. Dat betekent goed benaderbare huisartsen. Gesteund door voldoende ondersteuners. De zorg is goed geregeld, maar daarmee zijn we er nog niet. We moeten blijven letten op de betaalbaarheid van onze zorg.

  • We blijven het liefst zo lang mogelijk in onze eigen wijk wonen. We zetten daarom in op het bouwen van meer leeftijdsbestendige woningen. Zo kunnen mensen met ondersteuning zelfstandig blijven wonen. 
  • Zorg moet voor iedereen betaalbaar blijven. Daarom kijken we kritisch of de hulp die we geven passend is. 
  • Mantelzorgers zijn voor veel zorgbehoevenden de helden in hun leven. Hun behoeften houden onze aandacht. 
  • Het moet mogelijk zijn om laagdrempelig en in de eigen wijk hulp te krijgen. Huisartsenpraktijken, buurthuizen en sociale wijkteams spelen hierin een cruciale rol. Zo zorgen we voor basisondersteuning in het dagelijks leven. 
  • Wij willen een goede grip op de resultaten en uitgaven in het Sociaal Domein en hechten belang aan een goede monitor Sociaal Domein. 

Jeugdhulp

  • Het voorkomen van hulp, preventie, is erg belangrijk. Zo voorkomen we dat we zwaardere hulp moeten bieden. Problemen bij kinderen en gezinnen proberen we daarom zo vroeg mogelijk te signaleren. Sociale wijkteams, huisartsen, verloskundigen, scholen en sportclubs hebben hierin een belangrijke rol. Met hen gaan we in gesprek om te zorgen dat deze aanpak zo effectief mogelijk wordt. 
  • Er komt een scherpere afbakening van wat we scharen onder jeugdzorg. Nog te vaak krijgen kinderen hulp voor zaken die horen bij normaal opgroeien of blijkt hulp niet effectief. 
  • Wanneer hulp wel nodig is, focussen we ons op normaliseren. We plakken niet onnodig stickers en maken het niet zwaarder dan nodig. Het is niet de bedoeling dat kinderen die hulp krijgen, dit de rest van hun leven als last meedragen.


Lees meer in ons verkiezingsprogramma.