Update begroting 2024

Als fractie geven we graag een update rondom afgelopen begrotingsvergadering. Hier leest u wat de belangrijkste punten uit de begroting waren en welke moties en amendementen zijn ingediend en gesteund door de VVD.

Beste liberalen,


Hierbij een update vanuit de fractie over de afgelopen raadsvergadering.


Naast de installatie van Franz Dohle is afgelopen donderdag ook de begroting 2024-2027 aangenomen door de Gemeenteraad. Deze begroting is het logische gevolg van het aannemen van de Perspectiefnota in september door de raad. 


In deze begroting zijn onder andere opgenomen: 

- Investeringen voor Transformatiegebied Noordpoort en de noordelijke stadsentree;

- Investeringen voor de verbouw van Ogterop (met de afspraken uit onze motie die is aangenomen in september);

- Investeringen voor het realiseren van een onderwijsvoorziening in Nieuwveense Landen en voor het renoveren van de Reestoeverschool en het Stadskwartier;

- Investeringen in verschillende sportaccommodaties;

- Investeringen voor het beheer van de openbare ruimte.


De onderstaande amendementen heeft de fractie (mede) ingediend en gesteund:


- Amendement SP, VVD, SteM, D66, CDA, PvdA: Verbouwing stadhuis uit de begroting. 

o Bij de behandeling van de perspectiefnota in september heeft de raad per amendement uitgesproken dat de raad niet akkoord ging met de plannen van de verbouw van het stadhuis voor ongeveer 8 miljoen euro. In dat amendement heeft de Raad het College de opdracht gegeven om met een nieuw plan te komen voor de verbouw van het stadhuis dat is gericht op veiligheid en privacy. Omdat de perspectiefnota pas in september is aangenomen had het College te weinig tijd om hier de begroting op aan te passen. Hier hebben wij natuurlijk begrip voor. Met het nieuwe amendement dat nu is aangenomen is de investering alsnog uit de begroting gehaald en wachten we de nieuwe plannen van het College af.

- Amendement SteM, VVD, CDA, PvdA: Geen subsidie Merk Meppel.

o In een eerder stadium heeft de raad wensen en bedenkingen ingediend omtrent de subsidie voor citymarketing. Daarbij heeft de Raad het College verzocht om met een visie te komen over citymarketing voordat er subsidie wordt verleend aan Merk Meppel. Deze visie was voor de begrotingsvergadering nog niet besproken en aangenomen door de Raad. Om in de woorden van onze fractievoorzitter te spreken; „Als er geen plan is, kun je er ook geen geld voor krijgen”. De subsidie voor Merk Meppel is door dit aangenomen amendement uit de begroting gehaald en in december zal er worden gesproken over de visie op citymarketing.


De onderstaande moties heeft de fractie gesteund:

- Motie CU: Inzicht in kostenstijging school Nieuwveense Landen.

o De titel van de motie verklapt het eigenlijk al, de CU verzoekt om meer inzicht te krijgen in de kostenstijging van de investering voor de nieuwbouw van de school in de Nieuwveense Landen. Wij zijn natuurlijk altijd nieuwsgierig en dus hebben wij deze motie gesteund. 

- Motie CU: Publicatie bekendmakingen.

o In de Meppeler Courant van 17 oktober 2023 is door de Gemeente Meppel aangekondigd dat er voortaan alleen nog online bekendmakingen gepubliceerd zouden worden. Deze motie verzoekt het College om dat niet alleen maar online te doen, maar om ook weer de bekendmakingen in de Meppeler Courant te publiceren voor mensen voor wie het internet minder toegankelijk is. De portefeuillehouder heeft in een reactie aangegeven welke redenen er waren om het niet meer in de Meppeler Courant te doen en wou verwarring weghalen. De fractie steunde deze motie omdat het volgens de fractie onwenselijk is dat bekendmakingen alleen maar online gepubliceerd worden. 


Wij hopen jullie hiermee voldoende te hebben geïnformeerd, voor verdere vragen kunt u natuurlijk terecht bij onze fractie secretaris, Liselot. 


P.s. u kunt in de bijlage de bijdrage van onze fractievoorzitter lezen.


- Dave, Duo-raadslid.