Gebiedsvisie Stationsgebied – een extra beslismoment in het proces

Naar aanleiding van het Uitvoeringsplan Structuurvisie 2017 ging het college aan de slag met het opstellen van een startnotitie voor het opstellen van de gebiedsvisie Stationsgebied. Deze startnotitie werd in november 2018 in de Raad behandeld en via een motie riep de Raad het college op om een extra beslismoment, namelijk op het moment dat de verkenning is uitgevoerd en er een beeld is van mogelijke scenario’s, die een samenhangend toetsingskader voor ontwikkelingen biedt en richting geeft aan de vraagstukken Bekinkbaan en een veilige fietsverbinding Ezinge en de globale consequenties van de scenario’s, voor de raad op te nemen.

Één en ander resulteerde in een variantenstudie voor het Stationsgebied, opgesteld met input van eigenaren, bewoners, initiatiefnemers en spoorse partijen en afgelopen juni 2020 werd deze studie aangeboden aan de Raad. Kortom, het gaat hier om een extra beslismoment, tijdens het proces, om richting aan de gebiedsvisie Stationsgebied te kunnen geven.

In deze variantenstudie is voor vijf deelgebieden bekeken wat de mogelijke toekomstperspectieven zijn: 1. Stationsomgeving; 2. Koelhuislocatie en fietsverbinding; 3. Bekinkbaan/ Kraton; 4. Spoorkavels: automotive zone en gedempte goederenhaven; 5. Hoofdstructuur openbare ruimte: Parallelweg en overige lanen.

De VVD fractie heeft ingestemd met de ambitie en voorkeursvariant, zoals voorgesteld door het College, voor de ontwikkeling van het Stationsgebied en om deze verder uit te laten werken tot een ruimtelijk kader in de Gebiedsvisie Stationsgebied om de gekozen richting voor vijf deelgebieden te bestendigen. Zie illustratie voor een beschrijving.

Als fractie vinden wij dat deze variant een ambitieus en gelijktijdig realistisch toekomstperspectief laat zien, op breed draagvlak vanuit de samenleving kan rekenen en omdat deze integraal samengestelde variant uitnodigt tot ontwikkeling en investeringen van derden. Op basis van het momentum kan de afweging en de kaders, vanuit de Raad, worden meegegeven om te zijner tijd, vanuit de Gemeente, ook te investeren in het Stationsgebied.

Marisa Grotens, woordvoerder ontwikkeling Stationsgebied