Functieprofielen Netwerkbestuur

Deze functieprofielen dienen samen met de SYLLABUS BETER BESTUREN (zie bijlage) als leidraad voor de kandidaatstellingscommissie om de kandidaten te selecteren voor het netwerkbestuur voor het nieuw op te richten netwerk VVD MSW een fusie van de VVD-Meppel, VVD-Steenwijkerland en VVD-Westerveld.

Geïnteresseerden voor een van onderstaande functies dienen voor 20 november hun interesse kenbaar te maken bij de voorzitter van de kandidaatstellingscommissie, de heer Koop Jager (koop.giethoorn@gmail.com).
Gesprekken met de kandidaatstellingscommissie zullen op donderdag 24 november vanaf 18:00 uur plaatsvinden.

Functieomschrijving Voorzitter

Doel van de functie

De voorzitter is belast met de algemene leiding van netwerk MSW, geeft leiding aan het netwerkbestuur, Coördineert de taken van de overige bestuursleden en treedt op als vertegenwoordiger c.q. woordvoerder van het netwerkbestuur. De voorzitter is het boegbeeld van netwerk MSW en draagt  zorg voor externe contacten. De voorzitter leidt de netwerkvergaderingen.

Taakinhoud

De voorzitter vertaalt landelijk uitgezet beleid door de VVD naar netwerkniveau.

Treedt op als woordvoerder van het netwerk. Onderhoudt contacten met de media.

De voorzitter ziet toe en bewaakt, door middel van verantwoording tijdens de algemene leden vergadering, de kwaliteit van de uitvoering van taken en activiteiten die worden verricht binnen netwerk MSW. Daarbij controleert hij/ zij de voortgang van de bestuursactiviteiten.

Om een inzichtelijk beeld te krijgen van de activiteiten, die zijn ondernomen in het verleden, maar zeker de activiteiten die ondernomen moeten worden in de toekomst, stelt de voorzitter samen met de andere bestuurders een werkplan op en ziet er op toe dat dit werkplan wordt uitgevoerd, neemt zo nodig maatregelen om de voortgang te garanderen.

De voorzitter dient in het bezit te zijn van een maatschappelijk netwerk en dat te gebruiken en heeft een samenwerkingsgezinde instelling.

 De voorzitter is, samen met de secretaris, verantwoordelijk voor het opstellen van de agenda en de voorbereiding van de vergadering. De voorzitter licht de agendapunten toe en verheldert deze wanneer zij niet duidelijk zijn.

Verantwoordelijkheden/ bevoegdheden

De voorzitter is  toezichthouder op de bestuurlijke activiteiten en eindverantwoordelijke voor het netwerk MSW.

De voorzitter is bevoegd in te grijpen in projecten/ werkgroepen wanneer deze niet naar behoren functioneren. In zijn maatregelen is hij vrij, maar hij moet zich houden aan de huishoudelijke regels en richtlijnen van de VVD.

De voorzitter dient toezicht te houden op de naleving van de statuten en het huishoudelijk reglementen, de secretaris is hierbij inhoudelijk bepalend.

Samen met secretaris en penningmeester vormt de voorzitter het dagelijks bestuur.

Functie-eisen (kennis en vaardigheden)

De voorzitter:

·         heeft aantoonbare ervaring in bestuurlijke omgeving, bij voorkeur een vereniging

·         kan de belangen van het netwerk MSW behartigen

·         kan duidelijk en overtuigend communiceren

·         heeft goede contactuele vaardigheden

·         ervaring met vergaderingen leiden

·         heeft ervaring in de omgang met de media

·         heeft een inspirerende, doortastende, wervende en een samenwerkingsgerichte persoonlijkheid

·         kan besluitvormingsprocessen hanteren

·         kan prioriteiten stellen

 

De voorzitter erkent uiteraard altijd de democratische besluitvorming en kan zich er bij neerleggen wanneer soms beslissingen worden genomen, waarover zijn persoonlijke standpunt anders is.

 


Functieomschrijving secretaris

Doel van de functie

De secretaris is belast met de ondersteuning van de voorzitter enerzijds, bijvoorbeeld door middel van voorbereiding van bestuursvergaderingen en is informatiebron van de voorzitter. Anderzijds organiseert en coördineert de secretaris de voortgang en verslaglegging van bestuursactiviteiten en de informatiestroom binnen het netwerk MSW. De secretaris is degene die ervoor zorgt dat alle informatie steeds op de goede plaats terecht komt. De secretaris is een “spin in het web” van het netwerk MSW en is  één van de kritische succesfactoren voor het functioneren van het netwerkbestuur en het netwerk MSW als geheel.

Taakinhoud

De secretaris organiseert de bestuurlijke activiteiten die binnen het netwerk MSW verricht dienen te worden.

De secretaris coördineert en bewaakt  de interne en externe informatievoorziening/ informatiestroom. De secretaris is belast met de vergaring en uitgifte van informatie. Concrete werkzaamheden van de secretaris zijn de behandeling van informatie en correspondentie voor en over het netwerk MSW (nieuwsbrief) en het bijhouden van het archief.

De secretaris stelt, samen met de voorzitter, de agenda van de bestuursvergadering op. Daarnaast notuleert de secretaris tijdens de vergadering. De notulen worden door de secretaris opgeslagen in het archief, verspreid onder de leden van het netwerkbestuur of in het geval van een Algemene ledenvergadering onder de VVD-leden binnen het netwerk.

De secretaris is beheerder en onderhouder van het archief van het netwerk MSW. Opslag vindt plaats door elektronische opslag van informatie.  In dit archief worden alle relevante gegevens opgeslagen uit het verleden en het heden. De secretaris draagt zorg voor een goede verwerking van de gegevens van de ledenadministratie en werkt hierbij samen met de algemene ledenadministratie van de landelijke VVD.

De secretaris neemt deel aan het opstellen van de (meerjaren) werkplanning. Hij stippelt een route uit voor een bepaalde periode zodat aan het einde periode de werkzaamheden zijn verricht die van te voren waren ingepland. De secretaris functioneert als klankbord en is behulpzaam in het zoeken naar oplossingen. Daarnaast stelt de secretaris de bestuursleden op de hoogte van zaken die voor hen relevant zijn.

Verantwoordelijkheden/ bevoegdheden

De secretaris is verantwoordelijk voor het notuleren van bestuur- en  algemene leden vergaderingen. Tevens draagt hij de verantwoordelijkheid voor de communicatie op bestuurlijk niveau en zorgt ervoor dat de juiste informatie bij de juiste personen terechtkomt. Daarnaast moet de secretaris het archief van het netwerk MSW bijhouden en uitnodigingen verzenden voor bijeenkomsten van het netwerk. Secretaris en voorzitter bewaken de termijnen in bepaalde trajecten en procedures, die moeten worden aangehouden (programma opstellen, kandidatenlijst opstellen). De secretaris treedt op als tekenbevoegde naast de voorzitter. Samen met voorzitter en penningmeester vormt de secretaris het dagelijks bestuur.

Functie-eisen (kennis en vaardigheden)

De secretaris:

·         heeft aantoonbare bestuurlijke en organisatorische kwaliteiten en ervaring 

·         heeft aantoonbare ervaring in archivering en redactievoering

·         beschikt over goede contactuele vaardigheden

·         heeft een doortastende, samenwerkingsgerichte persoonlijkheid

·         kan besluitvormingsprocessen hanteren

·         kan notuleren en redigeren

·         kan omgaan met een tekstverwerker/ PC/ internet/ e-mail


Functieomschrijving penningmeester

Doel van de functie

De penningmeester draagt zorg voor het financieel beheer van het netwerk MSW en is verantwoordelijk voor de begroting en  het financieel jaarverslag van het netwerk MSW. Daarnaast is de penningmeester belast met de bewaking van het tijdspad dat daarvoor moeten worden doorlopen.

Taakinhoud

De penningmeester heeft als hoofdtaak om de boekhouding te voeren voor het netwerk MSW. Onder boekhouden wordt onder andere verstaan: het verwerken van uitgaven en inkomsten, controle op tijdige betalingen, het opstellen van de jaarrekening en het uitvoeren  van financiële transacties. De penningmeester verleent inzage van de boekhouding aan de  van het bestuur en aan de kascontrolecommissie.

De penningmeester adviseert b.v. het bestuur inzake het financieel beheer van het netwerk MSW en treedt op als tekenbevoegde samen met de voorzitter.

De penningmeester brengt verslag uit  aan de algemene  vergadering betreffende het financiële beheer over de afgelopen periode. Tevens dient de penningmeester de begroting in voor het volgende jaar.

De penningmeester is belast met de taak om betalingen tijdig te laten verlopen. Zowel credit als debet. De penningmeester dient crediteuren op tijd te betalen. Aan de andere kant moet de penningmeester de achterstallige betalers aansporen om hun schuld te voldoen.

De penningmeester onderhoudt contacten ten aanzien van de financiële zaken binnen en buiten de VVD.

Verantwoordelijkheden/ bevoegdheden

Samen met de voorzitter en de secretaris vormt de penningmeester het dagelijks bestuur.

De penningmeester treedt op als tekenbevoegde samen met de voorzitter.

De penningmeester is de enige persoon binnen netwerk MSW die transacties  mag/ kan verwerken in de boeken. Hij is gerechtigd alle uitgaven te doen, welke binnen het raam van de begroting vallen. De penningmeester is verplicht om de boekhoudkundige gegevens te bewaren voor een bepaalde tijd die door wet wordt aangegeven.

De penningmeester stelt een meerjaren werkplanning/ –begroting en financieel jaarverslag op volgens de statuten van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Alles volgens het tijdpad en de normen die zijn gesteld.

Functie-eisen (kennis en vaardigheden)

De penningmeester:

·         heeft aantoonbare ervaring met financieel beheer/ financiële administratie

·         kan een geautomatiseerde boekhouding voeren

·         kan een begroting, meerjarenplanning en een financieel jaarverslag opstellen

·         heeft enige kennis van en/ of ervaring in fondsenwerving

·         heeft een doortastende, samenwerkingsgerichte persoonlijkheid

·         kan voorstellen voor leden- en fondsenwerving op hun verdienste beoordelen


 

Functieomschrijving bestuursleden

Doel van de functies

Elk bestuurslid is belast met een taak op een bepaald, specialistisch, gebied. Een bestuurslid van het netwerk MSW maakt onderdeel uit van het bestuur, dat collectief het netwerk MSW bestuurt. Een bestuurslid werkt, in samenwerking met werkgroepen, aan projecten binnen het netwerk MSW. Hij/ zij doet verslag tijdens de bestuur- en algemene leden vergaderingen.

Taakinhoud

Het bestuurslid maakt werk van zijn taak binnen het bestuur. Het bestuurslid werkt samen met andere partijgenoten binnen en buiten het bestuur (werkgroep) aan de uitvoering van zijn taak. Het bestuurslid meldt zijn activiteiten terug in netwerkbestuur en de algemene leden vergadering.

Het bestuurslid neemt actief deel aan netwerkbestuur en heeft een samenwerkingsgerichte en constructieve houding, zodat hij medebestuursleden enthousiasmeert, informeert en motiveert.

Het bestuurslid neemt de verantwoordelijkheid op zich voor één of meer taken door het voltallige bestuur vastgesteld.

Het bestuurslid stelt een werkplanning op voor de activiteiten die binnen de taak vallen. Hierin worden een bepaalde periode en een bepaald project/bepaalde projecten omschreven. De planning wordt gemaakt om het werkproces te structureren, monitorring van het  werkproces mogelijk te maken en vast te leggen welke personele en financiële inzet nodig is voor het project.

Verantwoordelijkheden/ bevoegdheden

Het bestuurslid is verantwoordelijk voor één of meer taken. Hij verantwoordt zich periodiek aan het gehele bestuur voor zijn specifieke activiteiten binnen zijn taak.

Het bestuurslid is aanspreekbaar op het functioneren van eventueel ingestelde werkgroepen of samenwerkingsverbanden (regio's) betreffende zijn taak of taken. Hij dient ruimschoots van te voren aan netwerkbestuur te kennen te geven wanneer er complicaties optreden. Bijvoorbeeld een te hoge werkdruk of een aanpassing op het project, opdat bijgestuurd kan worden.

Functie-eisen (kennis)

Het bestuurslid:

·         heeft de bereidheid, kennis en vaardigheden voor het uitvoeren van algemene bestuurstaken

·         heeft ervaring en deskundigheid binnen het domein waarbinnen hij actief is

·         heeft kennis en vaardigheden van de haar/hem toegekende portefeuilles en wil deze kennis delen

·         heeft enthousiasme voor de functie, is creatief in zijn oplossingen en communicatief ingesteld

·         heeft voor ogen dat hij zich moet neerleggen bij democratisch genomen besluiten

·         heeft bestuurservaring in een andere organisatie

·         heeft het vermogen om signalen uit het netwerk MSW te vertalen naar concrete voorstellen

 


 

Voor de verschillende taken zijn verschillende kwaliteiten nodig, niet alleen kennis van het taakveld. In de onderstaande opsomming wordt bij elke taak een aantal goed van pas komende kwaliteiten genoemd.

Taak Regionale samenwerking

·         maakt tijd beschikbaar om regelmatig fysiek in zijn regio aanwezig te zijn

·         is aanspreekpunt voor zijn regio

·         kan motiveren en beargumenteren

·         kan helder communiceren

·         stelt zich luistervaardig en tactvol op

·         staat open voor samenwerking

Taak Public Relations/Publiciteit

  • heeft relationele en communicatieve vaardigheden
  • dient zich zowel flexibel als doordacht opstellen
  • heeft affiniteit en binding met het vak
  • stelt zich luistervaardig en tactvol op
  • staat open voor samenwerking
  • is creatief en vaardig in geschrift en presentatie van de afdeling
  • heeft ervaring op het gebied van computers

Taak Permanente Campagne

  • heeft kennis en ervaring in het organiseren van activiteiten
  • kan coaching en sturing geven
  • is kundig in het vertalen van de politieke visie van de VVD in woord en geschrift
  • is extravert
  • moet zich kunnen inleven in de gedachte van andere mensen
  • heeft een doelgerichte instelling

Taak Ledenwerving en nieuwe leden

  • kan motiveren en beargumenteren
  • begeleiden
  • kan helder communiceren
  • heeft coachende en sturende kwaliteiten
  • geeft uitleg over het beleid van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie
  • komt met creatieve oplossingen omtrent het bereiken van nieuwe doelgroepen

Taak werkgroepen (verbonden met de gemeentelijke politiek)

Onderwijs & Cultuur/ Zorg, Welzijn en Openbare werken/ Economische zaken, Sociale zaken & Arbeidsmarkt/ Ruimtelijke ordening & Verkeer, Water, Multiculturaliteit, Jongeren, Ouderen enz, enz.

  • is inhoudsdeskundig
  • heeft organisatorische kwaliteiten
  • heeft ervaring in het uitvoeren van algemene bestuurstaken
  • kan zich in een objectieve rol uitspreken over zaken, die niet binnen zijn/ haar eigen profiel/ behoefte past
  • is bereid om zijn kennis te verbreden/ verdiepen

  • kan zich inleven in de gevoelens van anderen
  • is leergierig
  • heeft coachende en sturende kwaliteiten
  • is communicatief sterk