Thema-avond over robots in de zorg drukbezocht

Hebben we binnen tien jaar een robot, verpleegkundige of allebei aan ons ziekenhuisbed? Deze vraag stond centraal op DigiZorg2025 maandagavond in Isala Diaconessenhuis Meppel. ‘De inzet van digitale technieken en robotica in de gezondheidszorg biedt veel kansen. Maar een totaal oplossing voor de uitdagingen in de zorg en de vergrijzing van Nederland, is de zorgrobot niet. Want goede zorg kan niet zonder menselijk contact. Mens en machine moeten altijd in combinatie werken.’ Dat bepleitte VVD-Tweede Kamerlid Leendert de Lange maandagavond. De ‘menselijke maat’ behouden in de robotisering van de zorg, was een terugkerend statement op de thema-avond van VVD Meppel.

Directeur Coen van Delden heette maandag bijna honderd belangstellenden welkom in de gemeenschapsruimte van Isala Diaconessenhuis. Al rijden er nog geen robotverplegers en dokters door de gangen van het Meppeler ziekenhuis, de digitalisering en robotisering van de gezondheidszorg gaan niet aan het Meppeler ziekenhuis voorbij. Een werkgroep van de netwerkorganisatie Zorgcampus richt zich in het bijzonder op de mogelijkheden van de zorgrobot in de regionale thuiszorg en ouderenzorg.

Bouwbesluit

Het nieuwe Isala Diaconessenhuis, waarvoor in het eerste kwartaal van 2017 het bouwbesluit valt, wordt ingericht met een scherp oog op de toekomst. Naar schatting kan over tien jaar bijna de helft van de medische zorg buiten het ziekenhuis gegeven worden. Wat betekent dat voor de functies van het toekomstige basisziekenhuis en medische ouderencentrum?', vroeg Van Delden zich af. Staat er straks een robot bij de ingang of toch een gastvrouw met een glimlach?’

Intensief

Belinda Kramer, voorzitter Raad van Bestuur van Threant Zorggroep gaf een aantal voorbeelden van innovatieve zorgmiddelen die met enige regelmaat in de verpleeghuizen van Threant worden uitgeprobeerd. De robotstofzuiger, de tilrobot en gezelschapsrobots zijn nieuwe manieren om verpleeg en thuiszorg aan te bieden. 'Thuiszorg is eigenlijk heel intensief en kostbaar. Maar de robot kan niet de groeiende zorgvraag oplossen. Het aantal ouderen verdubbelt bijvoorbeeld in de komende twintig jaar.' Nieuwe technische toepassingen en robotica zijn volgens Kramer ‘onontkoombaar’ in de zorg van de toekomst.

De bijeenkomst voor zowel professionals als afnemers was een initiatief van VVD Meppel en Zorgcampus Noorderboog. Het was de kick off van het speciale VVD-netwerk DigiZorg 2025. Daarin zitten mensen uit de zorg, politiek en het onderwijs die zich met name richten op de toekomst van de zorg.