Eerst de veiligheid op orde

Dat er een asielzoekerscentrum in Meppel komt, is eigenlijk zeker. Maar voordat die er komt, moet er eerst iets gebeuren voor de veiligheid. Dat schrijven de VVD, ChristenUnie en de PvdA in een motie die ze vanavond indienen tijdens de raadsvergadering in Meppel. Dan wordt er een besluit genomen of het azc op de locatie aan de Steenwijkerstraatweg komt.

'Veiligheid van groot belang' 

"Veiligheid vinden wij van het allergrootste belang", zegt Frank Perquin van de VVD. "Zowel voor de asielzoekers als voor de inwoners van Meppel. Met deze motie willen we de wethouder helpen bij de onderhandelingen met het COA over de komst van het azc naar Meppel."

Zeventien voorwaarden

In de motie roepen de drie partijen de wethouder op niet eerder akkoord te gaan met het COA, voordat er aan zeventien voorwaarden wordt voldaan. Zo willen de partijen dat er een bushalte dichtbij het azc komt, moeten er afspraken worden gemaakt over het gezondheidsbeleid en moet er een veilige oversteek komen naar het centrum. Ook vinden de partijen dat de vluchtelingen bij een binnenkomst een voorlichtingsprogramma moeten volgen over omgangsvormen in Nederland en Meppel. 

Handvat voor wethouder

"De motie is een soort van handvat voor de wethouder", legt Perquin uit. "Veel van wat er in staat is al standaardbeleid. Maar wij willen dat dit duidelijk op papier staat." 

De VVD-fractievoorzitter gaat er vanuit dat de wethouder niet direct met alle voorstellen akkoord kan gaan. "Maar ik verwacht wel dat hij zegt alles op alles te zullen zetten om aan onze voorwaarden tegemoet te komen.."raadsvergadering in Meppel. Dan wordt er een besluit genomen of het azc op de locatie aan de Steenwijkerstraatweg komt.

Zet cookies aan om de video te tonen.